Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Plastia Bokashi konyhai komposztáló

Paraméterek

Magasság 35 cm
Szélesség 24 cm
Mélység 25,7 cm
Súly 3,08 kg
Ár:
30.649 Ft (24.133 Ft + ÁFA)

A Bokashi konyhai komposztáló a háztartási hulladék feldolgozására tervezett beltéri szemetes, amely fermentáló baktériumok segítségével alakítja át a szerves hulladékot folyékony és szilárd keverékké. A kapott anyagból első osztályú komposztot lehet készíteni, miközben a folyadék felhasználási lehetőségek széles skáláját kínálja, használhatja műtrágyaként a növények és a talaj számára. A termék újrahasznosított anyagból készült. Az enyhe színinstabilitás ennek az anyagnak a természetes tulajdonsága, ezért a termék egyes részeinek színe kissé eltérhet. A csomag 1 db beltéri kukát és 1 kg bokashi baktérium keveréket tartalmaz.

Hulladék mennyiség: 10,6 l

Folyadék térfogata: 0,25 l

Gyártó: Plastia
Cikkszám: E-8903
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 1.505 Ft
Menny.:db

Ingyenes szállítás 40 000 Ft feletti rendelés esetén

Ingyenes szállítás 40 000 Ft feletti rendelés esetén!

Leírás és Paraméterek

Magasság 35 cm
Szélesség 24 cm
Mélység 25,7 cm
Súly 3,08 kg

BOKASHI komposztálóról bővebben

Mi az a BOKASHI komposztálás?

A kifejezés a szerves hulladék fermentálás általi átalakítására utal, amely úgy történik, hogy a szerves hulladékhoz egy speciális Bokashi baktériumokból álló száraz keveréket adunk. A klasszikus komposztálással ellentétben itt a fermentálási folyamat levegő nélkül zajlik, és olyan élő organizmusokra támaszkodik, amelyek a szerves anyaggal való érintkezéskor aktiválódnak. A végtermék nem talaj, mint a hagyományos komposztálás esetében, hanem egy fermentált alap, amely a szerves hulladék egyértelműen megkülönböztetett, további felhasználásra szánt összetevőit tartalmazza.

Miért érdemes a szerves hulladékot otthon feldolgozni?
A szerves hulladék feldolgozásával megspórolhatja a műtrágyát, miközben vegyszermentes tápanyagokkal látja el növényeit. És csak annyit kell tennie, hogy feldolgozza a hulladékot ahelyett, hogy kidobná. Ez segít visszajuttatni az értékes tápanyagokat a természetbe – olyan tápanyagokat, amelyek egyébként a szeméttelepen vagy az négetőben végeznék.
Egy másik előnye az egész éves anyagellátás a saját komposzt és fermentált folyadék előállításához a beltéri és kültéri növények tápoldatozására.

Javasoljuk, hogy naponta legfeljebb egyszer nyissa ki a Bokashi komposztálót. Ha a fermentálási folyamat már megkezdődött, a lehető legkevesebbszer nyissa ki a komposztálót, hogy ne zavarja meg a fermentálási folyamatot.
•    A fermentálás során fermentált folyadék képződik a konyhai komposztálóban. A folyadék első lecsapolása a fermentáció kezdetétől számított körülbelül 14 nap múlva lehetséges. Ezt követően körülbelül 3-5 naponta kell lecsapolni. Engedje le a folyadékot
•    A megtelt Bokashi komposztáló 2-3 hétig hagyja lezárva. Az anaerob környezetben zajló folyamatos fermentálási folyamat miatt a Bokashi komposztálót lezárva kell hagyni. A keletkezett folyadékot azonban rendszeresen le kell csapolni. A komposztáló megtöltéséhez szükséges idő a keletkező szerves hulladék mennyiségétől függ. Egy átlagos család körülbelül 30 nap alatt tölti meg.
•    A fermentálási időszak végeztével (2-3 hét) a fermentált anyag több módon is felhasználható. Az anyagot például egyszerűen bele lehet dobni a BIO-hulladéknak szánt barna konténerbe. Egy másik lehetőség, hogy az anyagot elássuk a talajba, vagy virágfölddel keverjük össze, és hagyjuk, hogy teljesen lebomoljon, ami körülbelül 4-6 hétig tart.
•    A textilszűrő 100% viszkózból készült, amely teljesen lebomlik a természetben. Egy fermentációs ciklus után a textilszűrőt a szerves hulladékok ártalmatlanítására szolgáló barna kukába dobhatja, eláshatja a talajba, vagy virágfölddel is összekeverheti.
•    Ezután óvatosan mossa ki a Bokashi komposztálót meleg vízzel, tisztítószerek használata nélkül.
•    Ezután megismételheti az egész szerves hulladék fermentálási folyamatot.

Miért jó, ha 2 Bokashi konyhai komposztálónk van?
Amikor egy Bokashi komposztáló megtelik, a fermentálási folyamat légmentes környezetben kezdődik meg. A komposztáló tartály ezután 2-3 hétig lezárva marad. Az fermentált folyadékot azonban továbbra is le fogja csapolni. ,Annak érdekében, hogy a szerves hulladékok ártalmatlanítása folytatódjon, miközben az első Bokashi komposztáló le van zárva, javasoljuk, hogy tartson egy második, azonos Bokashi komposztálót is. Ez lehetővé teszi, hogy ne kelljen megszakítani a hulladék ártalmatlanítási folyamatot. Ezért javasoljuk, hogy tartson otthon 2 Bokashi komposztálót a szerves hulladék folyamatos ártalmatlanítására.

Mi kerülhet a Bokashi konyhai komposztálóba?
•    különféle gyümölcsök és zöldségek (héj, gyümölcshús, magok, szárak, levelek)
•    banán, citrom, tök és ananász héja
•    Péksütemények (kis darabok)
•    teafilterek, kávézacc, beleértve a papír szűrőket is
•    szoba- és szabadföldi növények levelei és szárai
•    elhervadt virágok
•    főtt ételek
•    nyers és főtt hús
•    halak
•    tojás
•    joghurt

Mi nem kerülhet a Bokashi konyhai komposztálóba?
•    folyadékok (ecet, olaj, gyümölcslé, tej, víz, stb.)
•    csontok
•    papír
•    hamu
•    állati ürülék

Hol kell tárolni a Bokashi komposztálót? Más szóval: hová tegyük?
A Bokashi komposztálót tarthatjuk a konyhában, a folyosón, a garázsban, stb. Tartsa a komposztálót szobahőmérsékleten. Kerülje a közvetlen napfényre helyezését!

Mire használható a fermentált folyadék?
A folyadék tápoldatként használható a növények és a talaj számára. Tápoldatozáshoz vízzel kell keverni.

Mire jó a fermentált anyag?
Két-három hét érlelés után a fermentált anyag hasonlóan fog kinézni, mint a folyamat elején. Az erjesztett anyag szerkezete még mindig azonosítható lesz; sötétebb színű lesz, és édes-savanyú szagot áraszt majd. A hulladék biológiai feldolgozásának jutalma a Bokashiból kinyert fermentált anyag. Ha ezt az anyagot a talajba vagy virágföldbe temetjük vagy keverjük, az anyag gyorsan lebomlik és feloldódik – ez körülbelül 4-6 hétig tart.
Az anyag különböző kémiai anyagokkal gazdagítja a talajt anélkül, hogy megégetné azt, és az eredmény egy értékes termőközeg lesz.

A feldolgozott fermentált anyag lebomlása a talajban vagy a virágföldben számos tényezőtől függ, például a hulladék részecskék méretétől (nagyobb vagy kisebb darabok), a hőmérséklettől, az évszaktól, a páratartalomtól, a fagytól, stb. Ha nincs saját kertje, a fermentált anyagot egy biohulladékgyűjtő edénybe is dobhatja. Egy másik lehetőség, hogy a fermentált anyagot termesztőknek vagy közösségi kerteknek adományozza.
 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!