Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Az igazi vitaminbomba, avagy mag csíráztatás otthon!

Az igazi vitaminbomba, avagy mag csíráztatás otthon!

A csíráztatás mára nagyon divatossá vált, hiszen a magokból kifejlődő apró növények számos olyan pozitív hatással rendelkeznek, ami miatt igazán érdemes belekezdeni az otthoni termesztésbe. Tartson velünk ebben a kedvcsináló útmutatóban, melyben részletesen körbe járjuk a csírák világát!

A csíra egy igazi szuperétel! microgreens-csiraztato

Ráadásul az egészséges táplálkozás pofonegyszerű szegmense. A csíra olyan könnyen emészthető élelmiszer, mely rendkívül magas tápértékkel rendelkezik, ezáltal kiválóan szolgálja az immunrendszerünk támogatását. A hideg, téli időkben, illetve kora tavasszal, amikor még nincs megfelelő vitaminforrásunk frissen a kertből, az értékes tápanyagokat csíranövények segítségével pótolhatjuk. Azonban ezeket a tápanyagbombákat nemcsak ebben az időszakban, hanem egész évben, rendszeresen fogyaszthatjuk, mivel magas vitamintartalmuk mellett jelentős aminosavat, enzimet, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak. Mindezek azonnali energiát biztosítanak számunkra, hozzájárulnak az egészségünk fenntartásához és salátákban, szendvicsekben, levesekben fogyasztva a változatos étrend kialakításához.

Ügyeljünk viszont arra, hogy csíráztatás előtt alaposan öblítsük le a magokat! A csírákat maximum 4-5 napig, hűvös helyen tároljuk! Ne vigyük túlzásba a fogyasztásukat!

 

De mit is jelent pontosan a csíráztatás?

A nyugalmi állapotban lévő magok életfolyamatát nedvesség segítségével indíthatjuk be, ugyanis a magok vízzel érintkezve kezdenek megduzzadni és ezzel egy időben az enzimek aktivizálódni. A magban rejlik mindaz a tápanyag, amely a fiatal növényt ellátja a megfelelő fejlődéshez és a növekedés megkezdéséhez szükséges energiával. A maghéj megrepedése után először a gyököcske jelenik meg, majd a rügyecske végül pedig a sziklevelek fejlődnek ki, mellyel egyidejűleg indul el a növény fotoszintézise.

 

Csíra vagy mikrozöldség?

Sokan összetévesztik a kettőt, azonban nemcsak ízükben és kinézetükben, hanem termesztésükben is különböznek egymástól.

A csírákat általában termesztőközeg nélkül termesztjük és gyökerestül fogyasztjuk, ezzel ellentétben a mikrozöldségek (rövidítve mikrozöldek) termesztése termesztőközegben megy végbe, felhasználásuk előtt pedig tövüknél levágjuk őket, tehát csak a szárukat és leveleiket esszük meg. Míg a mikrozöldek növekedése hosszabb idő, fajtától függően kb. 1-3 hetet vesz igénybe, addig a csíra kevesebb, mint egy hét alatt fogyaszthatóvá válik. A teljesen kifejlett sziklevelek mellett a mikrozöldek pár apró valódi levéllel is rendelkeznek.

csira   mikrozold

Csíra                                                                            Mikrozöld

 

A Plastia Microgreens

A Plastia figyelembe veszi termékei környezetre gyakorolt hatását, összekapcsolja a dizájnt a funkcióval és olyan eszközöket hoz létre, amelyek az emberek és a környezet számára egyaránt hasznosak. plastia-microgreens

Ezt az elvet követve tervezte meg a Microgreens csíráztató edényt, mely csíráztatásra és mikrozöldek termesztésre egyaránt alkalmas. A Microgreens által a termesztés rendkívül egyszerű folyamattá válhat, hiszen a növény növekedési üteme a vetéstől a betakarításig csupán néhány nap magfajtától függően. Az edény BPA (biszfenol A vegyület) mentes, élelmiszerrel való érintkezésre alkalmas. Az egészséges táplálkozás biztonságos módja, hiszen nem zavarja össze a hormonháztartást, rendkívül tartós, ezáltal anélkül tisztíthatja mosogatógépben, hogy aggódnia kéne törés és egyéb károk miatt.

A Microgreens edény megtalálható Regrow funkcióval kiegészítve, melynek segítségével a konyhai maradékokból termeszthetünk újra felhasználható zöldségeket, felhasználva a növény regenerációs képességét.

A Plastia Microgreens nemcsak gazdaságos, biztonságos és eredményes, hanem természetes színezékként felhasznált kávézaccos dizájnja, modern és letisztult megjelenést kölcsönöz minden lakásba. 

 

A Microgreens működése lépésről lépésre

Mikrozöld termesztés géllel:

Helyezzük tálcába a mélyszűrőt!

Tegyük a mélyszűrőbe a sekélyszűrőt!

Majd következik a kálium tartalmú, kiváló nedvszívó és fertőtlenítő hatású gél!

Erre szórjuk rá az előre beáztatott magokat (kb. 5 grammot)!

Takarjuk le a tálcát a fedéllel 48 órára, majd ezt követően természetes fény mellett, 18-24 Celsius fokos hőmérsékleten tartsuk a magokat, amelyeket naponta 2-4-szer permetezzünk!

6-10 nap elteltével ollóval vághatóak a növények!

Gél készítése ⇒ ide kattintva!

csiraztatas-lepesei

Friss vitaminforrás egyenesen a konyhapultról!

 

Mikrozöld termesztés és csíráztatás perlan textillel:

Helyezzük a tálcába a mélyszűrőt, majd a mélyszűrőbe a sekélyszűrőt!

Tegyük a perlan textilt, azaz a cellulózrostot a sekélyszűrőbe, melyet permetezzünk be vízzel és szórjuk rá az előre beáztatott magokat!

Takarjuk le fedéllel 48 órára, ez idő alatt a magokat tartsuk folyamatosan nedvesen, naponta 1-2-szer permetezzük! 48 óra elteltével pedig 2-4-szer szükséges permetezni!

A mikrozöldek 6-10 nap elteltével már vághatóak olló segítségével!

Csíráztatás során is fontos, hogy a magokat folyamatosan nedvesen tartsuk, majd a fedéllel takarjuk!

A csíranövények 3-6 nap alatt válnak fogyaszthatóvá!

Mind a gél, mind a cellulózrost komposztálható!

mikrozold-termesztes

Egész évre elegendő tápanyag a Microgreens csíráztatóval!

 

Zöldségek termesztése a ReGrow-ban: plastia-regrow

Konyhai maradványokból (sárgarépa, petrezselyem, zeller, édeskömény, újhagyma, hagyma, fokhagyma, retek, cékla) kb. 2-5 cm egyenes darabot vágunk!

Tálcába helyezzük a mélyszűrőt!

A mélyszűrő aljába beleállítjuk az 5 db bordát! A bordák mérete a zöldség méretének megfelelően állítható!

A bordák közé tesszük a zöldséget és letakarjuk!

A ReGrow edényben lévő zöldséget alulról folyamatosan vízben kell tartani. Így tud gyökeret ereszteni.

Út a fenntartható otthon felé!

 

Csíramag kisokos

Fontos megemlíteni, hogy a legbiztonságosabb a kizárólag erre a célra forgalmazott magvak, azon belül is a bio magvak használata, mivel ezek garantáltan vegyszermentesek és csíráztatásra alkalmasak.

Mustármag – Antibiotikus és izzasztó hatású, betegségek idején segíti a szervezet védekezését. Tisztítja az emésztőrendszert, a vért és a májat is. Szerepet játszik a hajhullás megállításában.

Zsázsa – Olyan nagyra becsült gyógyhatásokkal rendelkezik, mint az értágítás, alvadásgátlás, vizelethajtás és vérnyomáscsökkentés. Mindezek mellett kifejezetten ajánlott cukorbetegeknek, valamint rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, mivel nagy százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat. A benne található A-, C-, E-vitamin, ß- karotin és szelén késlelteti az öregedést, segít a mellrák és vastagbélrák megelőzésében.

Brokkoli – Segít megelőzni a vérszegénység kialakulását, valamint egy ún. szulforafán nevezetű anyagot tartalmaz, mely megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást.

Napraforgómag – A fogyókúrázni vágyók kedvelt csírája, mivel méregtelenítő, tisztító és vízhajtó hatású. Magas rosttartalma hozzájárul az egészséges bélflóra működéséhez, foszfor- és kalcium-tartalma az ép fogazat és csontozat megőrzéséhez, emellett elősegíti a zsírok és szénhidrátok emésztését. A magnézium pedig segíti az izom-, agy- és tüdőszövetek munkáját.

Lucerna – Ásványi só tartalmának köszönhetően lúgosító hatású, ezen kívül magánt tartalmaz, mely csökkenti a vércukorszintet, K-vitamintartalma pedig megelőzi a vérrög kialakulását. Magas fehérjetartalmú és L-borostyánkősavat is tartalmaz, mely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős. Ajánlott vastagbélgyulladásban szenvedőknek.

Búza – A klorofill hatására egyensúlyban tartja a vérnyomást és segíti a vér oxigénszállítását. Baktériumölő és gyulladásgátló hatásokkal is rendelkezik.

Retek – Természetes antibiotikumként funkcionál, tisztítja a vesét, csökkenti a reumatikus fájdalmakat, valamint szépíti a bőrt.

Vöröskáposzta – Keringés- és látásjavító, bőrtápláló, gyulladáscsökkentő hatású.

Hagyma – Növeli a szervezet ellenálló képességét, csökkenti a koleszterinszintet és méregtelenítő hatású.

Salátaborsó – Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, valamint A- és E-vitamint. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vakbélgyulladás valószínűsége.